Hoppa till innehåll
Hem » Hur väljer hyresvärden hyresgäst?

Hur väljer hyresvärden hyresgäst?

Hur hyresvärden väljer hyresgäst skiljer sig så klart åt men det finns två saker som är bra att förstå när man ska kontakta hyresvärdarna. På de flesta orter, speciellt i storstäder, så har de kommunala bostadsbolagen ett kösystem som bygger på att man får ställa sig i kö och vänta på att det är min tur att få en lägenhet. Inte speciellt roligt och som ni säkert vet så har många städer bostadsköer på många många år innan man blir erbjuden ett förstahandskontrakt.

MEN…. Det finns andra hyresvärdar än de kommunala och de delar varje månad ut förstahandskontrakt till tusentals människor som inte alls stått i någon bostadskö. Dessa privata hyresvärdar kan välja hyresgäster utifrån personens behov, ekonomi eller för att personen i fråga har skrivet en  bra och trovärdig presentation om sig själv.

Många av de privata hyresvärdarna lägger ut lägenheter på som är på väg att bli lediga sina hemsidor tills dess att de fått in tillräckligt många intresseanmälningar, sen plockar de bort lägenheten från nätet. Det är här det gäller att vara på. 

Förutom att ha ett färdigt konto hos hyresvärden som lägger ut lägenheten, komplett med personlig beskrivning, inkomstuppgifter mm….., så måste man förstå hur fort det kan gå. En hyresvärd kan lägga upp en lägenhet som ska hyras på sin hemsida klockan 10.00 på förmiddagen. Klockan 16.00 kan de fått int tillräckligt med ansökningar för att vara säkra på att få den uthyrd (normalt 4-7 intressenter) och då plockar de bort lägenheten från nätet.

Om man då kontrollerar hyresvärdens hemsida varje morgon och kväll så kommer man aldrig att se de lägenheter som ligger ut några få timmar mitt på dagen. Det gäller att vara alert och kolla ofta.

Läs mer om Privata hyresvärdar och ladda ner listan för din stad på: Privata Hyresvärdar